Eskişehir eskiden Tarım ve sanayide devlet yatırımının çok olduğu ve ilklerin yaşandığı bir il olarak o tarihlerde arıcılıkla ilgili bir kitabın bir nüshasının da basıldığı görülüyor, 1924 ( 1340 ) tarihli ilk kitabın yaprağı.
İçindekiler bölümünün konu başlıkları bu günümüzdekilerle pek farkı yok.






Uzman arıcılıkta bazı yenilikleri de fotoladım: plastikten yapılmış şerbetlik aynı zamanda bölme tahtası olarak kullanılıyor.

Kovan için yapılmış bölme tahtası aslında özel bir köpükten kesilmiş, köpüğe tahta yazmışlar dikkatimi çekti
Arıcılık ürünleri satan bir iş yerinde görülmesi gereken bir şekilde petek gözü biçiminde altıgenler ve altıgen raflar, güzel bir görünümü var.
Çok miktarda kendi üretimleri kek yapmışlar ve satıyorlar, kekte rekabet var dediler, indirimli olarak satıyorlarmış.
Bu yıl sonbahar yağışlarının bol olmasından dolayı buğday ekimi geç kaldı, Biçerken dökülen ayçiçeği tohumlarından çıkanların boyları bir metreye yaklaştı. bunların burada adı 'alaza' artık bu günlerde bu görüntü epeyce azaldı. bu güne kalsalar arılar çiçekten bal ve çiçek tozu alırlardı çünkü aralarında çiçek açanlarda vardı.

Kovan için yapılmış bölme tahtası aslında özel bir köpükten kesilmiş, köpüğe tahta yazmışlar dikkatimi çekti



7 yorum:
Sayın hocam bizleri bir nebzede olsa eskilere götürdünüz,paylaşımınız için teşekkür ederim.Çalışmalarınızda başarılar diliyor saygılar sunuyorum.
Murat Abi
paylaşımlar için teşekkürler,benim orada bahsettiğin gibi ayçiçeğinin biri açmıştı hatta üzerinde arıda vardı
selamlar
selamlar
gerçekten Eskişehirli olmak bir ayrıcalık olsa gerek resimlerde güzel saygılar abi
Hocam sitenin görüntüleri çok güzel Hasan biberlerinin ne olduğunu soruyor bende duvardaki petek panosunu görmeye gideceğim.Bu yazı sana ulaşacakmı bilmiyorum ama bilki bu yazıyı göndermek için çok zahmet çektim selamlar Muzaffer Söğütkıran.
sayın hocam güzel bir gezi yapmış mutluluklar yaşamışsın tarihi degerleri yerinde incelemişsin paylaşımın bizlerede faydalı oldu yaşamında mutluluklar dilerim kolaygelsin
Murat hocam; Osmanlıca yı da biliyorsunuz demek!
Merhaba,
Neyin ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor. Biz Hüseyin Bey'le Ameli ve Fenni Arıcılık kitabı'nın Osmanlı alfabesi ile yapılmış ilk baskısının transkribini yapmaya çalışırken ilk ve tek olduğunu zannediyorduk. Hatta kapak yazıları eksik olduğu için de bayağı hayıflanmıştık. Sonra Erzurum'dan sağlam olanı çıktı. Şimdi bir güzel haber de senden aldık. kitabın ikinci baskısı da yapılmış. Gördüğüm kadarıyla bazı farklılıklar eklenmiş. Dikkatli davrandığınız için teşekkürler. Şunu da unutmamak gerekir ki; bu kitap bir "Derleme" çalışmasının ürünüdür.
Yorum Gönder