Havalar sonbahar durumuna geçti, artık kovanları sık sık açmak zorlaştı.
Başka işlerin yanında arılara bakamıyoruz.
Beslenme şeklide değişti.Kek yaparken yoğurma gereğini duymuyorum.
Pudra şekerini agzı kapanılabilen bir kap içine kek yapmak için dolduruyorum.
Bir tencere içine ölçülü olarak yarısına kadar su dolduruyorum ve kaynatıyorum.
Kaynar su içine aynı ağırlıkta bal koyuyorum, tam kaynamaya başlayınca ateşi kapatıyorum.
Kaynar sıcaklığa getirmemin nedeni arılara zararlı bir mikrop varsa, onu yoketmek amacıyla yapıyorum.
Kaynamış bu karışımı sıcak olarak pudra şekerinin üzerine döküyorum.
Kabın kapağını kapatıp kenara koyuyorum,kek her yerde aynı yumuşaklıkta olması için arada bir kabı değişik konumda yatırıyorum.
Kek yapıldıktan bir kaç saat sonra da verilebilir veya on - on beş gün sonrada verilebilir.
Soğuk günlerde bir şey olmasa da yaz aylarında uzun süre kalırsa ekşi kokmaya başlıyor ama bozulmuyor.
Ölçü:
10 kg pudra şekeri
1 kg su
1 kg bal
Bu yıl çok değişik olduğunu daha önce yazmıştım.
Bir tarlada 6 ekim günü hala yeni açmış ayçiçeği vardı, o tarla hala biçilemedi duruyor, biçmek zorda olsa ürünü kurutmak daha zor olacak.
22 Ekim 2011 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Abi, keke su katmak doğru mu? Keke su katılınca daha çabuk bozulmuyor mu?
Sayın ARICI KRAL:
Kaynamış su katıyorum.
Arılar bitirinceye kadar kovanda bozulmadan kalıyor.
Yaz aylarında belki ekşime yapar ama kovana konulacak kadar yapıp taze olarak kullanırsanız bir şey olmaz.
Ben sürekli yapıyorum hiç sıkıntı olmadı.
Yorum Gönder