16 Aralık 2009 Çarşamba

Ağırlık kontrolu

Arılar Dışarıya çıkmadıkları zamanlarda arada bir ağırlık kontrolu yaparım.
Arada bir dedim ama aslında arılar yeni salkıma girince bir de kıştan çıkarken yaparım.
Şimdi yaptığım acaba kışa yeterli balı varm? sonraki ise ani hava soğumalarında kış çıkılan dönem için yeterli balı varmı amacıyla yaparım.

Kovanı alttan arka kenardan yukarıya doğru kaldırırım, tabiki burada eski tartığım kovanlarla ağırlık karşılaştırması yaparım.

Son günlerde salkım konusunda bir kaç yazı vardı.
Bende bir kaç kovanı açıp salkım durumuna baktım. bazıları hiç görünmüyorlardı bir kaç saniye sonra yukarıya çıktılar, bunların balları çok çerçeve altlarında beslenme ve salkım yapmışlar.
Resimde yedi çerçeve arılı bir salkım yapmış bir kovan.


Bu resim dadant kovan: orta güçte bir arıydı, dadant çerçeve yüksekliği fazla olduğundan daha az çerçevede salkım yapmış ve kışlıyorlar, arı salkımı dört çerçevede yapmış.


Biraz güneş açtı arkadan bulutlandı ve sis çıkmıştı, yinede çok soğuk olmadığından arılar uçma tahtasına çıkıp geziniyorlardı.



Kovan kapağının birisinin içinde hala canlı kalabilen tabiki kovanın iç sıcaklığından dolayı toplu olarak sarıca arılar ve değişik karasineklerde vardı.
Bakalım kışa ne kadar dayanabilecekler.
Arıcıyız ama demekki sarıca arı yetiştiricisiyiz de aynı zamanda.

Uygun bir zamanda bahçenin bir köşesine lale soğanı ektim. Baharda kısa süreli de olsa laleler açınca güzel bir görüntü oluyor. bu soğanları üç ay kadar önce topraktan çıkardım dinlendirmştim, şimdi yine toprakla buluştular.

5 yorum:

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

murat bey arılar sğuklarda bal üzerinde durmuyorlar kapağı açtığın zaman hiç arı yok zannedersin balsız kısımda daha iyi ısındıkları belli

d.m.t dedi ki...

Buradaki asıl amaç; soğanları değilde sardunyaları göstermek galiba:)Maşallah sardunyalar çok güzel!

MURAT AKIN - ARICI dedi ki...

Mehmet Bey çerçevelerin dolu bölümü çok olunca aşağıya doğru inmişler.

Demet Hanım ne yaparsın bir taşla birden çok kuş.
isteyen baktığı yerleri görüyor.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın hocam kış mevsimi dahi olsa arılar vazgeçilmez sevdamız oluyorlar,onlarsız yapamıyoruz.Sağlıklı günler dileklerimle

ÇAYLI dedi ki...

gören gözün hakkı vardır laleler icindir slmlar