11 Haziran 2009 Perşembe

Bahçede gezenler:

Bahçede değişik kümes hayvanları besliyorum.
En dikkat çekici de kazlar çünkü benden başka besleyen yok.
Kazın bakımı biraz daha zor yumurtlarken ayrı ayrı günlük olarak saklamak gerekiyor, kuluçkaya yattığı yeri özel olarak yapılıyor, yoksa kendi haline bırakılırsa çok az yavru çıkıyor.Özel ilgilenince ve yeri hazırlanınca yüzde doksana yakın yavru çıkıyor.

Günlükken çok sevimliler anası çevreriyi tanıtıyor öğrenince kolay kolay unutmuyorlar ve sese çok duyarlılar. Bir aylıkla bir buçuk aylık arası en çirkin zamanları, ana tüyleri dökülmeye başlıyor, altakiler ana tüyleri dökülmeye başladığı zamanki halleri.


Bol yeşil ot gerekiyor bol bol otluyorlar. otlamayı çok seviyorlar.

Dinlenme durumundaki üç kaz yavrusunun tüylerinin dökülmesinin son halleri. daha doğrusu 1,5 aylık durumları.
Altta 2 aylık olmuş durumdalar. artık boyca anaları kadar oldular, bundan sonra kilo almaya başlarlar. tabiki biraz sıcaklar azalınca.
Hep otlamaya devam ediyorlar. Buğdaylar biçilince doğru buğday tarlalarına karın doyurmaya giderler.
Civcivler de iki aylık ama kazın yanında ufacık kalıyorlar. aslında artık onlar piliç oldular.

İki aylık olan bu piliçlerin yeni çıktıkları civciv oldukları durumları.

aynı civcivlerin başka bir anı kanatlarını açıp gerindiği bir an.

Diğerleri varsa hindisiz olmaz iki hafta önce etlik beyaz hindide aldım. o günlerde bir tavuk kuluçkaya yatmıştı altına bilerek iki yumurta koydum, üç gün sonra gece karanlıkta yumurtaları aldım altına yeni gelmiş hindi yavrularını koydum.
Sabah birde baktı altında canlılar var, yumurtalar bitmiş, sanıyorki civcivleri kendisi çıkarmış, başlıyor onlara bakmaya. Biraz tavuğu kandırmış olduk.
Beyaz hindiyi iki yıl önce bakmıştım, erkek olanı 21.5 kg gelmişti. epey büyük oluyor, çatılarda gezmiyor,insanın arkasından kuzu gibi geziyor.
İri olması yüzünden hepsini erkek aldım.
Hindi diğer kümes hayvanları gibi değil günlükte olsa erkeği, dişisi ayrılıyor, bakınca anlıyorsunuz.
Tavuğun altında ilk günleri belki hindi yavrularıda şaşırdılar hazır sıcak yuva olunca

Artık iki haftalık oldular çok çabuk büyüyorlar.
Bu yazıda biraz arı konusunun dışına çıktık bahçeyi tanıtmak iyi oldu sanırım.

5 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Hocam,bilgilendirme için teşekkür ederim,bildiğim kadarıyla Edirne taraflarında hayvan barınaklarında güvenliği sağlama açısından kazlardan yararlanılıyor sebebide sahibinden başka hiçkimseyi mekanına sokmaması,köpeğe et atarsanız sesini çıkarmaz ama kaz bağırmaya başladımı susturana aşk olsun.Bende Edirneli arkadaşlarımın tavsiyesine uyup hayvan barınağında beslemeyi düşünüyorum.Değerli hocam sevgi ve saygılar sunuyor işlerinizde başarılar diliyorum,hoşca kalın.

adige2206 dedi ki...

acaba diyorum o tavuk,hindi yavrularını gercekten kendi yavrusumu sanıyor yoksa sadece annelik içgüdüsüylemi hareket ediyor.

Ballı Baba dedi ki...

Saygı değer hocam, içinizdeki insan sevgisi ve eğitim aşkının işlerinize yansıması kadar güzel bir duygu olmasa gerek. Severek okudum, güzel bilgiler edindim. Gönlünüze sağlık, Allah sıhhatinizi ve mutluluğunuzu daim eylesin...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Murat Bey.

Sizdeki bu hayvan sevgisi bende de var.Tabii biz olayın daha kaz ve hindi boyutuna geçemedik.Şuan Kuluçka makinası ile tavuklarımı çoğaltmaya ve ördek çıkarmaya çalışıyorum.İlk makine de sonuçlar felaketti.
Bir de kaz ve hindi besleme konusunda biraz bilgi verirsen sevinirim.Kaz'ın çocuklar için tehlikeli olduğunu ve vurduğunu söylüyorlar.Bu sebepten besleyemiyorum.

Unknown dedi ki...

Murat hocam baçdeki hayvanların hepsi ayrı ayrı güzeller.Kazlar dan çok iyi sonuç almışsınız kolay gelsin.