10 Mart 2009 Salı

Cumartesi ve pazar aşı günümüzdü

Bu hafta aşı için uygun gündü. İki hafta kadar önce kestiğim aşılık kalemlerin bazısını buz dolabında bazısını ıslak kumda sakladım.
Ağaçlara su yürüyüp tam çiçek açmadan önce aşı için uygun zamandır deyip işe koyulduk.
Evin bahçesinde, kırda, değişik yerlerde bulduğumuz yabani ağaçların bazısını elimizde bulunan uygun kalemlere göre aşı yaptık.
Bana en kolay gelen çapları 1 - 4 cm arası dallara yapılan yarma aşı.
Aşı yapılacak dallar rüzgarın kötü etkisinden korunması amacıyla yerden bir karış yukarıdan kesildi.
Testereyle yapılan kesme işleminden sürtünmeyle olan yüzey yanmasından dolayı yüzey keskin bir bıçakla perdahlandı yani ısınan yüzey deki doku kaybı alındı.
Sonra bıçakla dikine yarıldı, keserken ağaç düzgün yarılmalı ve ağaç kabuğu parçalanmadan kesilmeli. Kesilen yarık içine kuru bir ağaçtan kama çakıldı, bu kama aşı kalemi takılırken bize kolaylık sağlar. aşı kaleminin ve ağaç anacın kabuğunun yaralanmasını önler.

Kalem takıldıktan sonra bantla sıkıca sarılır.
En önemli yer anaç ağaçla aşı kaleminin kabuklarının birbirine yapışması yani karşı karşıya gelmesidir.
Sonra kesilmiş yerler aşı macunuyla kapatılır.
Aşı yaparken meyvelerin çekirdek durumları göz önüne alınıp birbirine yakın meyvelerde aşılanıyor.
Altta yabani bir erik anaca kayısı kalemi aşısı.

Aşı yapılırken kesici takımlar çok keskin olmalı. keskin bıçak yarası kolay iyileşir ama kör bıçak dokuları parçaladığı için aşının tutması daha zor olur.
Kalın olan anaçlara iki adet kalem takıyorum.




7 yorum:

UĞUR GÖK dedi ki...

Murat abi maşaallah on parmağımızda on marifet kolay gelsin abi bir gün Hüda ömür ve imkan verirde bizde oralardan geçersek o meyvaları yemezmiyim abi.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Hocam kolay gelsin aşı yapmasını resimli olarak anlatmışsın teşekkürler ben de deneyeceğim bakalım tutacakmı.

SAYGILAR

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Hocam,kolay gelsin,anlatım süper olmuş ,diğer aşılama yöntemleri hakkındada bilgi verirseniz mükemmel olur.benimde yapmam gereken yabani ahlatlara armut,erik ağaçlarına şeftali aşılama ,dut ve elma aşılarımı yapmam gerekiyor.Size kolay gelsin,hepsi tutarda ,ürününüz bol olur inşallah.

UĞUR KIRAN dedi ki...

İlhami abiye burdan mesajım var, abi, aşılama konusunda toprak tv diye bir kanal var uyduda.O kanal her türlü aşılama işini oldukça iyi anlatıyor.selamlar,iyi çalışmalar.

Unknown dedi ki...

Hocam kolay gelsin gerçekten çok güzel anlatmışsın,net de okadar arıştırdım sizin kadar güzel anlatanı görmedim başarılar dilerim.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Hocam aşı olyındada başarılısın bu uyarıların sayesinde bende ormandaki arılıgımın etrafına meyva fidanları diktim şimdide ahlatlara armut aşılayacagım BELKİ BİZİMDE TABİYATA FAYDAMIZ OLUR YEDİGİMİZ YABAN MEYVALARINA DİYET ÖDERİM DİYE DÜŞÜNÜYORUM KOLAYGELSİN

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

hocam selamlar,

hayırlı çalışmalar, aşılarınızın hepsi tutar ve sizlerede o meyvaların yetişmesini seyretmek ve gelecek kuşaklarada hatıra olarak bırakmak nasip olur inşallah.

Ne demiş şair;

"Tohum saç,
bitmezse toprak utansın,
sen koşmana bak,
Çatlarsa altındaki kısrak utansın."