26 Ocak 2009 Pazartesi

Doğal ısıtmalı ana arı üretmek:

ANA ARI ÜRETME
resim-1
Bu işlemde eski kovanın yanına veya başka bir yere bölmek yerine, aynı kovanın üstüne bölmektir.

Kuluçkalık üstüne konulan bir bölme tabanından yukarıya çıkan ısı yardımıyla üste konulan ballık içinde yeni ana arı üretimidir.
Bu uygulamada bölünmüş olan arılar iç hacmı ısıtmak için daha az bal tüketirler.


resim-2

İşlem için 435 x 505 mm ölçüsünde ince bir kotraplak veya benzeri malzeme üzerine çepeçevre 15 x 25 mm ölçüsünde çıta çevrilir önde uçma tahtası ve uçma deliği bırakılır
Uygulama: Nisan ayı ortasında iyi özelliklerini bildiğimiz içini doldurmuş bir kovan seçilir,örtü tahtası alınır, yavrulu çerçeveler elden geçirilir ana arı üretimine uygun iki çerçeve seçilir ve yana konulmuş bir ballık içine üzerindeki bakıcı arılarla birlikte alınırve bir çerçevede arı silkelenir, bu alınan çerçevelerde ana arı olmamasına dikkat edilir.Sonra boş çerçeveyle kuluçkalık tamamlanır ve üzerine ara bölme tahtası konulur.

resim-3



Bu ballığa konulan arılar eğer istenirse şöylede yapılabilir:

1 - Eğer alttaki arı iyi ise ondan


2 - İyi bir arının üretildiği kovandan alınmış arılarla



3 - İki veya üç kovandan birer çerçeve alınarakta yapılabilir


resim-4



Bölme tahtası konulduktan sonra üzerine ayırdığımız içinde arılı çerçeveli ballık konululur.


Bu ballık içindeki iki çerçevenin üzerinde günlük yumurta bulunmasınada dikkat edilir, aslında her durumda yumurta, açık ve kapalı yavru olmalıdır.
Üçüncü çerçevede bal deposu olarak düşünülür.
Besleme yapılarak ballıktaki arılar sarılır.kovan kapağı kapatılır.




resim-5

Bölme yapıldıktan sonra 5 inci gün yeni bölme açılır, kapalı olan ana memeleri koparılır, besleme kontrolu yapılır tekrar kapatılır.

7 inci gün yeniden açılır bu defa açık gözler koparılır.

Bu yapılan iki işlemde ana arının daha kaliteli olması içindir.

Bundan sonra iyi anayı seçmesi için arılara bırakılır bir daha karıştılmaz. Bölme yapıldıktan 23 - 24 gün sonra ana yumurtaya başlayabilir, biz yalnızca besleme işini sürdürürüz.

Ana arının kendi yumurtasından yavru çıkmaya başlayınca diğer kovanlardan kapalı yavrulu çerçeve verilerek asıl bal akımı dönemine güçlü arı ailesi olarak yetiştirilir.
Alttaki arı iyice güçlenmeden yeni oluşturulan arı ailesi yavaşca yana kaydırılıp eski kovanın yanına konulur.

2 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
bilgiler ilginçdi
hocam değişik fikirlere ihtiyacımız var
başarılar

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

Hocam teşekkürler bilgi paylaşımın için.

Saglıcakla kal,kendine iyi bak.