Bal akımı dönemi dışında yapılan değişik yapılan ilaçlamalar dışında toplam yıl içinde bir, iki veya üç kere arının kendisine petek ördürülüp içine yumurtlaması sağlanır.
Arı kendisi acele yaptığından erkek arı gözü yapar.
Erkek arı gelişmesi 24 gün olduğundan gözün kapalı olduğu süre daha uzun olduğundan varraonun daha çok sayıda dönem yavru çıkartığından erkek arı gözüne daha çok girer. Beslemeyi kovan içinde yapıyorum. Şerbetlik konulduğundan kovan dokuz çerçeveye düşüyor, birde boş çerçeveye petek ördürmeye kalsam kovan sekiz çerçeveye düşecek buda arının gelişimini etkileyeceğinden, şerbetliklerin yüksekliklerini azalttım.
Üsttü şerbetlik altı varrao savaşı için petek ördürüyorum.
Besleme dönemi geçtikten şerbetlik alındığından petek yapılacak yer kalmıyor.
Başka bir yol bu şerbetlikler sürekli kovan içinde kalmasının daha iyi olduğudur. bölme tahtası gibi değilde iç tarafta kullanmak daha iyidir.
Kestiğim erkek arı gözlü petekleri bir gün dışarıda bekletip ertesi topluyorum.Petek gözü içindeki yumurta ve yavrunun kurumasını bekliyorum
Sonra bu petekleri eritip mum elde ediyorum.
2 yorum:
çok yararlı bir çalışma
hocam selamlar,
resmi görünce benim bahçedeki kovan içinde olan iki tane kutunun çıtası zannettim. Benimde kovan içinde iki tane kısa kutu çıtası var ve aşağıya doğru sizdeki gibi petek örmüş bende ellememeyi düşünüyordum ama varroa mücadelisi için katkı saylıyacaksa yyarın benmde keseceğim.
öneriniz için teşekkür ederim.
saygılar sunarım.
Yorum Gönder