15 - 08 - 2009 cumartesi günü yapılan arıcılık panelinden izlenimleri yazmak istedim :
Burada yazacaklarım konuşmanın satır başları olacak, hatta konuşmanın içinden cımbızla çektiğim bazı cümleler ve tek tek kelimeler olacak.
Trakya arıcılığın sorunları:
1 - Değerli gen kaynakları: Anadolu ırkı sanılan Trakya arısının % 82 oranında karniyol arısının genlerini taşıyormuş ve üretim projesi vapıldığı.
Çok ve ani değişken hava yapısı var. bu hava değişkenliğine uygun sepet kovan kullanılıyor.
Bu arının genetik yapısı olarak; kovan içine silkelenmiş arı saldırmıyor ve akşam üzeri geç saatte karanlıkta kovan açılıp bal alınabiliyormuş.
2 -Trakya'da zengin bir bitki yapısı var.
yirmi yıl önceki ayçiçeğinin olmadığı, genetik bozukluklardan dolayı bal verimin düştüğü.
Bu yıl bal olmadı diye bir durum yok; arısını düzenli çoğaltan 3 günde bir katı doldurur.
3 - Geleneksel arıcılık: Bölgede eskiden beri sepet kovanların kullanıldığı.
Değişken hava şartlarından dolayı dadant gibi derin çerçeveli kovan kullanılmasının daha uygun olduğu.
Bölgenin temel sorunları:
1 - Üreticinin sosyal yapısı bölge insanı yalnızca arıcılığa bağlı kişilerin olmaması.
2 - Ayçiçeği tarımı için arı gerekli floranın kullanımı gerekli
güçlü bir kovan yılda 650 kg bal getirir.
ancak tarlacı sayısı çok tüketici sayısı az olmalı.
3 - Damızlık kullanımı: bu bölge için en uygunu bölge arısıdır.
gerekirse ana her yıl değiştirilmeli.
veya ana arı iki yaz bir kış kalmalı.
4 - Ekipman kullanımı: uygun zamanda kullanmak üzere her kovan için 20 adet kabarmış çerçeve olmalı. ana bal akımında 7 günde bir kat atmalı.
5 - Ekipman kullanımı: modern arıcılık ekipmanları kullanılmalı.
6 - Hastalık ve zararlılarla mücadele etmeli hastalıkları iyi takip etmeli.
7 - koloni yönetimi: arıcı koloni yönetimini iyi bilmeli.
8 - Pazarlama:Asıl sorun üretilen balın pazarlaması .
Bakım ve Besleme:
Ayçiçeği balı alındıktan arılar beslenmeli. olgunlaşmış bal ekşimez.geç beslenince arı salkıma giremez. son baharda önce 200 - 300 gram kek verilmeli. eğer kovanda yoksa mayalandırarak zarları parçalanmış polen verilmeli.
Çevre koşulları:kışlayan bir kovanda stres sınırı olarak 8,5 - 9 kg bal bulunmalı. hatta bir kovanda 10 kgdan az bal bulunsa bile arı bunu tüketmez ileriki günlere saklar.
Popilasyon desteği: son baharda ve ilk baharda arılar beslenmeli.
1 şeker verirseniz size 3 bal olarak geri döner.
20 şubattan sonra iyi günlerde arılara şerbet verilmesi.
Erken baharda 2 / 1 şerbet daha sonra 1 / 1,5 şerbet verilmeli.
Erken baharda polen keki verilmeli.
Kurutulmuş polen arıya verilmez.
Arıcılıkta korunma:
1 - Genetik yapı
2 - temiz ve pasaklı arıcı var.
3 - Kolonilerin doğru beslenmesi.
4 - Çevresel faktörler( nem ve CO2 gazı)
yavru hastalıkları tanımak
ufak bir parçada 100 milyon Amerikan yavru çürüklüğü mikrobu var, 50 adet mikrop bir arıyı öldürebilir.
Yavru çürüklüğü kuvvetli kovanda başlar.
Arı sırtında varrao varsa, geçmiş üç yılı sorgulamak gerekir yapılan ilaçlama etkili olmamış.
Organik asitlerle varrao ilaçlaması yapılmalı.