Bazılarının eşek arısı dediği sarıca arı doğal hayatta insanlardan veya ona zarar verecek yaratıklardan uzak yağmur suyu almayan yerlerde yuvasını yapar.
Bu yuvada doğal ortamdan bulunmuş bir yuva, Sarıca arı yuvasıda olsa da dikey yapılınca dört petekden oluşuyor.
Bal arılarıda doğal ortamda üç petekli yuva yaparlarmış, en dipteki bal deposu, ortadaki yavrulama petegi, öndeki kısa sürede kullanılacak gıda için ve kış aylarında ise .her iki peteği soğuktan ve rüzgardan korumak için yaparlarmış.
Bu sarıca arı yuvasıda aynı zamanda dışı korumaya alınmış kabukla sarılmış bir yuva.
Alttaki ise gözden kaçan kovan kapağı içine yapılmış bir sarıca arı yuvası, kovan kapaklarını açıp çalışırken arada bir ters çevirip bakmak gerekiyor.
Buraya kadar sarıca arıyı çoğaltık şimdide azaltmaya çalışalım. Sarıca arılar ağustos ayı başından sonra zarara vermeye başlarlar çünkü yuvadaki sarıca arısı ancak üst düzeye çıkar sonrada kışa hazırlanırlar, ama çevrede gıda bulma sorunu olduğundan tatlı olan herşeye saldırırlar.
Olgunlaşan üzümlerin ve diğer meyvaların baş düşmanı olurlar. Çünkü sarıca arıların hortumları delici emicidir meyvaları delip suyunu emerler. Bu arada bal arıları da bunarın deldiği meyvalara konarlar, ama bal arıların hortumları yalayıcı emecidir meyvaları delemezler ancak delinmiş meyvaların suyunu emerler.
Olgunlaşan üzümlerin ve diğer meyvaların baş düşmanı olurlar. Çünkü sarıca arıların hortumları delici emicidir meyvaları delip suyunu emerler. Bu arada bal arıları da bunarın deldiği meyvalara konarlar, ama bal arıların hortumları yalayıcı emecidir meyvaları delemezler ancak delinmiş meyvaların suyunu emerler.
Her yıl yaptığım gibi sarıca arı kapanı yaptım 2,5 kg lık pet şişelerden yaptığım kapanları gelişi güzel kovanların üzerine koyuyorum.
İçine 7 - 8 cm yüksekliğinde su koyuyorum, ağzına azıcık bal sürüyorum.
bazende içine ekşimiş ballı su koyuyorum, ekşi tatlı gıdalara daha çok geliyorlar.
Kapanların içine ençok sarıca arı giriyor, birazda iri kara sinek giriyor , biraz da arıcıların baş belası güve kelebeği giriyor.
Kapan içindeki suya düşen kanadı ıslanan sarıca arı sudan pek çıkamıyor ve güneşte ısıdan dolayı ölüyor.
İçine tek tük de olsa bal arısı girebiliyor veya hiç bal arısı girmiyor, çünkü bal arısı ekşiyi sevmiyor.
Dört beş gün sonra ölü arıları döküp suyu yeniliyorum, kokunca sarıca arılar girmiyorlar.
Sarıca arıdan başka bir arı zararlısı "peygamber devesigillerden" bir böcek önce bende kaçtı yakalayıp elime alınca alıştı Asıl peygamber devesi bu hayvan sağa sola biraz kaçtı resmini zor çektim poz vermek istemiyordu. Aslında çiçekte avlanma anında çekebilsek iyi olurdu. Çünkü çiçek üzerinde durup özel avlanma durumu var.
Küçük uçma deliği olmasına rağmen kovana girmeye çalışan sarıca arıyı ezip öldürdüm aynı anda çam ağacına yapılmış kovanın kusmuş reçinesini almaya çalışan bir bal arısı görülüyor.
Kış yaklaşıyor artık arılar propolisle daha çok işlem yaparlar bütün çatlak ve delikleri tıkamaya çalışırlar
Bizimde kış hazırlığımız kovanların arkasına rüzgar perdesi yapmak oluyor. çünkü arılık kış aylarında rüzgarın bol olduğu yerde bulunuyor, arılığın arkasından bir resim çektim, bu da arılığın arka yüzü.