Daha çok sabit arıcılık için uygulanır.
Her iki ana arı birbirinden yarım metre uzakta bulunur başka bir anlatımla iki adet tam kat langstroth ballık kadardır.
1- Bir adet daha önce doğal ısıtmalı ana arı yetiştirme bölümünde kullandığımız uçma delikli kapalı taban.
2- Bir adet uçma delikli koku alıştırma tabanı.
Her dört yardımcı gerecinin bir yüzünde çepeçevre 15 x 25 mm çıta çakılır nedeni çerçeve altında boşluk kalması içindir.
İkinci ana arının kovana kazandırılması yolları:
1- Başka kovandan önceki yıldan döllenmiş analı arı ailesi.
2- Yeni alınmış döllenmiş ana arıyla yeni arı ailesi oluşturma.
3- Devşirme yoluyla diğer kovanlardan alınan yavrulu çerçeveli bakıcı arılarla birlikte yeni arı ailesi oluşturma.
4- Allataki arı ailesinden bölünerek üretilen doğal ısıtmalı ana arı üretimi.
Bir veya ikinci seçenekte döllenmiş ana arı olduğundan daha kısa sürede sonuca ulaşılır.
Uygulama:
Bulunduğum bölge olarak nisan ayının 10 undan sonra üst kata konulan ballık içine bölme yapılır yeni anarının çıkıp yumurtlamasına kadar hem altta ve hem üstteki arı ailesi beslenir, arada bir çerçeve eklenir.
alttaki kovan gözden geçirilip yumurtlaması için yer açılır, çok kalabalıksa hemen üzerine uçma deliksiz ana arı ızgarası konulup üzerine ballık konulur, kuluçkalıktan çekilen bir iki çerçevenin erkek arı gözleri temizlenip bu ballığa konulur, daha da kalabalıklaşınca ikinci ballıkta konulur.
Haziran ayının ortasına yakın, üstteki analı kovanın altındaki uçma delikli kapalı taban alınıp koku alıştırma tabanı konulur.( koku alıştırma tabanı deliği arası 12 mm olan iki yüzü telli deliği olduğu gibi propolis kapanına çerçeve çıta çakılıpda kullanılabilir.)
İşlemin en özen gösterilip yapılması gereken yeri burasıdır. her iki ananın kokusunu azaltacak kokuda uygulanabilir, iki veya üç gün de işçi arılar birbirini kırmadan bir birleştirilir.
Birleştirme işlemi için koku alıştırma tabanı alınıp yerine uçma delikli ana arı ızgarası konulur.
Artık bal özü akımının başlamasından önce kovan iki analı çalışma düzenine geçmiş olur.
Tarihlerin belirlenmesi bölge bal özü akımına göre olur.
Yeni ana arının üretilmesi bal özü akımının en az 6 hafta önce olmalıdır mevsim uygun olursa 8 hafta olursa daha iyi olur.
Özet olarak son görünüş veya ulaşılması gereken görünüş şöyledir:
amaç 80 binlik arıyı yakalamak için
Alttan başlarsak:
bir kuluçkalık - üzerine bir adet uçma deliksiz ana arı ızgarası - üzerine biri kabarmış biri yeni petek takılmış çerçeveli iki adet tam kat ballık veya (üç adet yarım kat ballık) - üzerine uçma delikli ana arı ızgarası - üzerine ikinci analı arı ailesi - eğer çok bal özü olursa gerekirse ballık - örtü bezi - kapak.
5 yorum:
Murat abi yazdıklarına bakılırsa bu sistemi kullanıyorsun.Daha önce bu konuyu kitaptan defalarca okumama rağmen tam tatmin olamadım.
Ben daha bu sistemi hiç uygulamadım ama bu sene 80 binlik kovanlar oluşturmak için uygulayacagım.Bala girmeden belli bir süre öncede anaarılardan birini alacağım.
Yazdıklarınız biraz daha kafamdakileri netleştirdi teşekürler.
Almanya'da arı sütü üretenler bir kovanda dört anaarı çalıştırıyorlarmış.Devamlı genç işçi lazım oldugundan.Daha biz iki analı sistemi uygulamaya geçemedik.İnşallah bu sene bakalım nasıl olacak.
HOCAM NE GUZEL ANLATMIŞSIN VE YAZMIŞSIN ÇOK TEŞEKKURLER.
UYGULAMAK BİZE KALIYOR.BUKADAR IŞIK BILE YETER MERAK ETME.
SAGLICAKLA KAL.
Murat Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler gerçekten bilgiler hazine değerinde.
evet güzel bilgi tşkkürler
arıyı bala güclü hazırlamak icin güzel bir olay, peki murat bey kışın ısınamamış kuş kadar kalmış koloniyi kurtarabilirmiyiz? Hemen yan taraftaki 6,7 cerceveli arıya ızgaralanmış tek cercefeyi merkezin yanına ufak bir parfüm ile yanaştırsak acaba bu iki koloni kaynaşır mı daha dogrusu güclü arının tarlacıları kücücük kalmış alilenin anasına sahip cıkar mı:) aralıkta veya ocakta kurtarmak adına böyle birşey olur mu?
Yorum Gönder