Gitti " kocarı ilaçları" geldi "alternatif tıp". Şifalı bitkiler denilip bir çok kitaplarlar ve şifalı bitkiler satan iş yerleri var.
İstanbul dan bir yakınım değişik otları istiyordu bu seferde değişik sonbahar yabani meyvalarından istedi. İsteklerinin birisi "güvem" eriğin en yabanisi çünkü toplanma zamanı gelmişti.
İlk kırağı düşmeden olgunlaşmıyor, ilk kırağı yaprakları dökünce meyva ortaya çıkıyor ve kolay toplanıyor. kolay dedimse bol dikenli bir meyva altında da çengel dikenli bögürtlenler var, bir de işe yaramayan çok eğimli arazi de eklenince kolay olmadığı görülür.
İki ayrı cinsi var birisi biraz iri değişik yerlerden topladım. artık son meyvalar bunlar, eğer daha önce toplasaydık tadı iyi olmayacaktı son anda topladım.
Olgunlaşmadan yenilmiyor eğer yenilirse çok buruk tadı var, olgunlaşınca buruk tadı azalıyor.yenilmesi hoş olduğundan severek taze olarak tüketiliyor.
Uzun süre kullanılmak istenirse marmelat yapılıyor.
Diğer yabani bir meyvada Anadolunun bir çok yerinde bol bulunan "kuşburnu"aslında yabani gül meyvası da deyebiliriz.
Marmelatı yapılabilliyor veya kurutulup çay yapılmasında kullanılıyor.Kuru öksürüğü kısa sürede kesiyor o yüzden çay yapılıp içiliyor.
Bazı yerlerde süs bitkisi olarak kullanılıyor.
Güvem toplarken yerde çiçekte gördüm onu resimledim, arkasından arılığa gitmek aklıma geldi.
Hava ılıktı ama bulutluydu. dışarıya çıkan arı çok değildi salkım durumuna geçmiş olsalarda çıkanları inceledim.
Yaklaşık çıkan her beş arıdan birisi ayaklarında çiçek tozuyla geri geliyordu. Bahardan beri çiçek tozu toplamaya doymamışlar.
Demekki baharda rahat edecek getirdiği çiçek tozlarıyla daha erken yumurtaya başlayacak veya daha çok sayıda yumurta yapacak diye düşünebiliriz ama bence baharda sıkntı çekmeden daha düzenli yavru yapacak ve daha sağlıklı yavrular olacak.